Voelt u ook de lente kriebelen?


TUUT TUUT TUUT TUUT…OPSTAAN! Ontwaak uit uw winterslaap, de laatste sneeuw is gesmolten en de lente komt er in sneltreinvaart aan. Trek uw stoute tuinhandschoenen aan en duik diep in uw tuin. Dit is het moment bij uitstek om uw tuin te transformeren naar een kleurrijke, aromatische oase van groen.
  
Creëer uw eigen plek waar u uzelf helemaal kunt verliezen en tot rust kunt komen. Maar voordat u dit kunt verwezenlijken moeten we wel eerst de nodige voorbereidingen treffen! Klaar? Let’s go!   

lente, snoeien, moetsuin, gazon, zomerbollen

 • Beken kleur met zomerbollen.
  Nu is de tijd om ze te planten en tijdens de zomer zal u beloond worden met een kleurrijk bloei spektakel. 
 • Groei dat groen boven het hoofd en snoei nu voor een rijkelijke bloei
  U weet ongetwijfeld wel hoe belangrijk snoeien is voor het verder bestaan van uw planten.   
 • Verbreed uw horizon met een gelukkig en gezond gazon
  Uw gazon is het kapsel van uw tuin en heeft regelmatig een knip- en wasbeurt nodig. In maart heeft uw gazon extra onderhoud nodig. Investeer in de lente voor een zacht en vol grasmatje in de zomer. 
 • Zoals men zaait zo zal men oogsten
  Zaai uw favoriete fruit, groenten en kruiden en laat ze lekker wortel schieten in uw eigen moestuin. 

Tijd voor zomerbollen

Zomerbollen zijn de ultieme planten voor iedereen die op zoek is naar gemak, kleur en budgetvriendelijkheid. Verder zijn ze winterhard en kunnen jaar na jaar terugkeren, waardoor u nog vele seizoenen van hun prachtige bloemen kunt genieten. Wacht niet langer en voeg een kleurrijk accent toe aan uw tuin met onze zomerbollen!

Zomerbollen komen helemaal tot hun recht in bloembakken op uw terras en in de tuin vormen ze een handige en hippe border. Plant ze op een zonnige plek in goed doorlatende grond en geniet van hun betoverende schoonheid. Elke zomerbol heeft een specifieke bloeiperiode. Door ze nauwkeurig te combineren heeft u constant bloeiende beauties in uw tuin van de late lente tot de vroege herfst. 

Top 3 zomerbollen:

 1. Dahlia's: Verkrijgbaar in vele kleuren en vormen. Plant ze in de volle zon voor de beste resultaten en geniet van de kleurrijke bloemen de hele zomer lang.
   
 2. Gladiool: Gladiolen zijn gemakkelijk te planten en te verzorgen en doen het goed in de volle zon. Gebruik ze in borders of als snijbloem voor een kleurrijke toevoeging aan uw tuin.
   
 3. Anemoon: De bloemen hebben delicate blaadjes in zachte pasteltinten en bloeien in de vroege zomer. Plant ze in de buurt van een terras of wandelpad waar u er volop van kunt genieten.

Zomerbollen

 

Top 3 favoriete zomerbollen

Snoeien is bloeien!

Snoeien stimuleert de groei van nieuwe scheuten, houdt planten gezond en zorgt voor een intense bloei in de zomer. Maar hoe gaat u nu precies te werk? Waar moet u zoal op letten tijdens het snoeien? In ons tuincentrum in Roden kunt u terecht voor alle soorten snoeigereedschap. Laat u adviseren door één van onze medewerkers.

 

Stap 1: Kies het juiste moment om te snoeien
Het is belangrijk om te weten wanneer de beste tijd is om een bepaalde plant te snoeien. Sommige moeten bijvoorbeeld worden gesnoeid in het voorjaar terwijl andere beter kunnen worden gesnoeid in de zomer of de herfst. Neem gerust contact met ons op als u twijfelt. 

Stap 2: Verwijder dode of zieke takken
Begin met het verwijderen van alle dode of zieke takken. Dit zal helpen om de gezondheid van uw plant te verbeteren en de groei te bevorderen.

Stap 3: Verwijder ongewenste takken
Verwijder alle twijgen die te dicht op elkaar groeien of die elkaar kruisen. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede luchtcirculatie en ruimte voor de takken om te groeien.

Stap 4: Snoei op de juiste lengte
Planten moet u snoeien tot net boven een knop of een zijtak, andere snoeit u tot net boven de hoofdtak.

Stap 5: Maak gebruik van het juiste gereedschap
Gebruik het juiste gereedschap voor de klus. Scherpe snoeischaren, takkenzagen en heggenscharen zijn onmisbaar. 

Stap 6: Maak de snoeigereedschappen schoon 
Maak na het snoeien alle gereedschappen schoon en desinfecteer ze met alcohol of bleekmiddel om eventuele ziekten te voorkomen.

Tuingereedschap

 

 

Snoei uw weg naar een prachtige tuin!

Hier zijn enkele planten die u kunt snoeien in het vroege voorjaar: 

Rozen: Oeroude, romantische eye catchers!
Snoei door 50 centimeter boven de grond en boven een naar buiten gerichte knop af te knippen. Nieuwe stengels groeien in de richting van de knop en het doel is om ze aan te moedigen om naar buiten te groeien. Maak sneden in een hoek van 45 graden. 

Lavendel het aromatische slaapkruid
Houd uw Lavendel compact en gezond met deze tip; Knip een derde van de plant af tot net boven de nieuwe scheuten. Zo krijgen de nieuwe scheuten alle energie om uitbundig te bloeien en groeit uw Lavendel niet uit de kluiten. 

Clematis
Knip de overgebleven takken terug tot ongeveer 15 centimeter boven de grond. Zorg ervoor dat de plant niet te hoog wordt en laat hem groeien met de juiste ondersteuning. 

Laat uw innerlijke tuinman of -vrouw los en ga aan de slag. Maar onthoud, snoeien is een kunst en een wetenschap. Dus wees voorzichtig en knip niet te veel weg! Bekijk de blog knip de winter weg voor meer planten die u mag snoeien in maart. 

Knip de winter weg

 

 

 

 

Snoeien in maart

 

Gazon onderhoud

 

Gazononderhoud in de lente

Lekker met uw blote voeten door het gras woelen deze zomer? Deze onderhoudstips helpen u verder!  

Verticuteren
Verticuteren helpt mos te verwijderen en de grond opnieuw te beluchten. Zo is er ruimte voor nieuwe groei. Een handige verticuteermachine helpt u bij deze klus.

Bemesten
Bemest uw gazon in het vroege voorjaar om het een goede start te geven voor het groeiseizoen. Maar overdrijf niet, want te veel voeding kan leiden tot schade aan het gazon. 

Kale plekken bijwerken
Zaai nieuwe zaden en geef ze de juiste hoeveelheid water en voeding om te groeien. Wij informeren u hier graag over in ons tuincentrum. 

Gras maaien
Als het gras te lang wordt, is het tijd om de grasmaaier uit de schuur te halen en het gras te maaien. Maai tot op een hoogte van 5 tot 6 centimeter. 

Gazon

 

Onthoud, een mooi gazon vergt geduld en liefde. Dus geef het de aandacht die het verdient en laat het lekker groeien! Het is vast en zeker uw geduld waard.

Voordelen van zelf kweken

Kweek uw eigen groenten, kruiden en fruit, wij garanderen u, u zult er geen spijt van krijgen.

De tijd is aangebroken om uw moestuin aan te leggen en uw favoriete groenten, fruit en kruiden te zaaien. 

Heeft u geen flauw idee wat te doen? Maak u niet ongerust, om het u makkelijk te maken we zetten we even op een rijtje wat u in maart moet doen:

 • Plannen! Het is nooit te vroeg om te plannen! Maart is de perfecte tijd om uw moestuin te plannen voor het seizoen. Maak een lijst van de groenten die u wilt kweken en bepaal waar u ze wilt planten.
   
 • Kies een plaats en voorzie deze van gezonde, luchtdoorlatende en voedingsrijke aarde. 
   
 • Zaaien maar! Denk eraan zaai niet te dicht op elkaar, niet te diep en verdeel de verschillende gewassen onder in vakken of heeft u ze liever allemaal op een rijtje? 
   
 • Water geven! Om te ontkiemen hebben de zaadjes veel water nodig. Zorg ervoor dat de grond continu vochtig is. 

 

 

Bepaar een fortuin met je eigen moestuin.

Wat zaaien we in maart?

Maart is de maand waarin de moestuin ontwaakt uit haar winterslaap! Het is het perfecte moment om de handen uit de mouwen te steken en te beginnen met zaaien.

Wist u dat u meteen kunt genieten van heerlijke, verse groenten en kruiden uit eigen tuin? Denk aan knapperige worteltjes, frisse sla, verse spinazie en pittige radijsjes.

Maar let op: voordat u begint met zaaien, moet de bodemtemperatuur minimaal 6 graden Celsius zijn.

Bij ons tuincentrum in Roden staan onze deskundige medewerkers klaar om u alles te vertellen over zaaien in maart en welke zaden u het beste kunt gebruiken. 

 

 

 

Wat zaaien we in april?

In april komt de moestuin echt tot leven en kunt u beginnen met het zaaien van nog meer lekkernijen! Denk aan smakelijke bonen, knapperige erwten, sappige courgettes en verfrissende komkommers.

Het is ook de perfecte tijd om uw aardappelen te poten en uw tomaten- en paprikaplanten uit te planten.

Vergeet niet om uw groenten goed te verzorgen door ze regelmatig water te geven en te bemesten. Zo krijgen uw planten voldoende zuurstof en voedingsstoffen om te groeien en te bloeien!

Bij ons tuincentrum hebben we alles wat u nodig heeft voor een gezonde en overvloedige moestuin, zoals zaden, planten, meststoffen en tuingereedschap. Kom gerust langs en vraag onze deskundige medewerkers om advies en tips voor uw moestuin in april!

Moestuin