De Week van de Nestkast

De Week van de Nestkast

In Nederland vindt van 9 tot en met 15 maart de Nationale Week van de Nestkast plaats, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en CJ Wildbird Foods. Dit jaar had dit initiatief wellicht wat eerder gepland moeten worden, omdat veel vogels door de zachte winter al vroeg zijn begonnen met het bouwen van hun nesten. Maar het kan zeker geen kwaad ze daarbij alsnog een handje te helpen. Ons tuincentrum in Roden deelt graag een aantal tips voor het ophangen van nestkasten.

Elke vogel onder zijn eigen dak

Er bestaan speciale nestkasten voor mussen, mezen, spreeuwen, boomklevers en overigens ook voor vleermuizen. Je vindt er verschillende bij ons tuincentrum in Roden, maar handige klussers kunnen er ook plezier aan beleven om zelf een nestkast te maken, al dan niet met behulp van de (klein)kinderen. Een goede nestkast is gemaakt van stevig, dik hout, heeft weinig kieren en is makkelijk schoon te maken. Sommige nestkasten hebben een voorgevel van beton. Dat voorkomt dat bijvoorbeeld halsbandparkieten de ingang groter knagen en de woning van de kleinere vogels kraken. Je kunt een nestkast het best met aluminiumspijkers aan een boom bevestigen. Deze roesten niet en zijn makkelijk te verwijderen. De boom ondervindt hier overigens geen last van; de bast kan best tegen een stootje.

De juiste plek voor een vogelnestkast

  • Bevestig de nestkast op minimaal 2 meter hoogte, buiten bereik van katten
  • Plaats de kast met de opening op het noorden of (noord)oosten
  • Zorg voor beschutting tegen wind en regen, hang de kast niet in de volle zon
  • Hang nestkasten op minstens tien meter afstand van elkaar, met uitzondering van mussenkasten; die nestelen graag dicht bij elkaar.

Ons tuincentrum in Roden heeft een uitgebreide collectie nestkasten, in alle soorten en maten. Heb je al een of meer nestkasten in de tuin? Maak deze dan zo snel mogelijk schoon met heet water en een harde borstel.

De Vogelbescherming heeft overigens in heel Nederland weer in verschillende nestkasten een aantal camera's aangebracht in. Je kunt de vorderingen van de nestelende en broedende stelletjes volgen via Beleefdelente.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...