Planten scheuren en delen

Planten scheuren en delen

Het najaar (september-oktober) is de ideale tijd om planten te vermeerderen en een verjongingskuur te geven. De planten zijn nog niet geheel bovengronds afgestorven, zodat u goed kunt zien welke plant aan de beurt is. Bovendien is het nog warm genoeg voor het vormen van een goed wortelgestel. Het voorjaar is ook een optie, maar dan is het groen (en dus de exacte plek) van de plant nog niet goed zichtbaar.

Wat?
Planten die zich goed laten scheuren en delen: geranium (ooievaarsbek), vrouwenmantel, hosta, kattenkruid (Nepeta), bergamotplant (Monarda), Zeeuws knoopje (Astrantia), hemelsleutel (Sedum), vlambloem (Phlox), zonnehoed (Rudbeckia), zonnekruid (Helenium), daglelie (Hemerocallis), schoenlappersplant (Bergenia).

Hoe?

  • Spit de plant met een ruime kluit uit de border.
  • Knip eventuele bloemknoppen en zaden weg, zodat de plant alle energie kan steken in het vormen van wortels.
  • Scheur of deel de buitenste delen van de pol en houd daarbij de wortels zo gaaf mogelijk.
  • Zorg ervoor dat elk plantje genoeg wortels en scheuten heeft om verder te groeien.
  • Lukt het niet de scheuten en wortels met de hand te scheuren, gebruik dan een schep of een scherp en stevig mes. U kunt ook een beginnetje maken met de snoeischaar.
  • Verwijder de wortels van eventueel onkruid.
  • Spit de border goed om en voeg nieuwe humusrijke aarde of wat compost toe.
  • Geef de plantjes meteen royaal water.
  • Gooi het hart van de pol, de moederplant, op de composthoop.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...