Hoe fruitbomen en fruitplanten bijdragen aan biodiversiteit

Hoe fruitbomen en fruitplanten bijdragen aan biodiversiteit

Zin in wat fruitige fun in je tuin? Dan zijn fruitbomen en fruitplanten de perfecte keuze! Niet alleen zijn ze een lust voor het oog, ze dragen ook nog eens bij aan de biodiversiteit van jouw omgeving. In deze blog lees je alles over hoe deze fruitige vrienden zorgen voor een gezellige beestenboel in je tuin. Ons tuincentrum in Roden geeft je met veel plezier handige tips mee over hoe je jouw tuin in no-time omtovert tot een fruitig paradijsje. Dus neem snel een appeltje voor de dorst en lees hier meer over de verrukkelijke voordelen van een fruitige pluktuin. 

 

Wat is biodiversiteit?

Voordat we ingaan op hoe fruitplanten en -bomen bijdragen aan de biodiversiteit, is het natuurlijk wel handig om te weten wat biodiversiteit precies is. Biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid aan verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen in een bepaald ecosysteem.


 

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Biodiversiteit is essentieel voor de gezondheid van onze planeet. Het draagt bij aan het behoud van de natuurlijke hulpbronnen die we nodig hebben om te overleven zoals: 

  • Voedsel
  • Schoon water
  • Lucht 

Als kers op de taart is een flinke dosis biodiversiteit goed voor je welzijn, tenzij je een zuurpruim bent. Naast dat het zorgt voor een gezellige beestenboel, kun je ook heerlijk ontspannen in een groene omgeving. Laten we eerlijk zijn, wie wordt er nou niet blij van de schoonheid van de natuur? Dus hup, aan de slag met die fruitplanten en -bomen. Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer bomen planten? Bekijk onze bomen, heesters en coniferen en onze tuinplanten pagina. 

aarbeienplant
 

Hoe fruitplanten en -bomen ons een b(l)oeiend ecosysteem bezorgen

Fruitplanten en fruitbomen zijn niet alleen leuk om naar te kijken en om van te smullen, maar ze spelen ook een belangrijke rol in het ondersteunen van de biodiversiteit van onze omgeving. Hieronder vind je enkele manieren waarop ze dat doen:

  • Het zijn gastvrije toffe peren
    Fruitbomen en -planten trekken vlinders, motten en bijen aan. Deze insecten nestelen zich op de bladeren en leggen daar hun eieren. Wanneer de rupsen uitkomen, beginnen ze met een onbeperkt buffet van de bladeren. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien schadelijk lijkt, is het eigenlijk een belangrijke schakel in de voedselketen. De rupsen dienen namelijk als heerlijke maaltijden voor vogels en andere dieren, die op hun beurt weer bijdragen aan de biodiversiteit van onze omgeving. Ze zullen niet alleen smullen van jouw fruit, maar ook helpen bij het bestuiven van andere planten in de buurt. Een win-win situatie!
  • Fruitplanten en -bomen bieden beschutting en voedsel voor dieren
    Fruitplanten en -bomen bieden niet alleen voedsel voor dieren, maar ook beschutting en nestgelegenheid. 
  • Ze vormen een goede bodembedekker
    Fruitplanten en -bomen verliezen bladeren en fruit die op de grond terecht komen. Dit zorgt niet alleen voor een zachte ondergrond waar kinderen lekker in kunnen ravotten, maar ook voor een betere vochtregulatie en voedingsstoffen in de bodem. Het is eigenlijk een soort natuurlijke compostering, dus fruitplanten en -bomen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens milieuvriendelijk!

 


Tips and tricks om jouw tuin biodiverser te maken met fruitplanten en -bomen?

Nu je weet hoe fruitplanten en -bomen bijdragen aan de biodiversiteit, wil je misschien weten hoe je jouw tuin biodiverser kunt maken. Hier zijn enkele tips:

  • Kies voor inheemse soorten, denk hierbij aan; 
    • Appels
    • Peren
    • Bramen 
    • Aardbeien 
    • Kersen 
    • Pruimen 
    • Rode bessen 

OPGELET: Er zijn ook fruitsoorten die niet inheems zijn maar wel veel worden gekweekt in Nederland, zoals bijvoorbeeld druiven, perziken, nectarines en kiwi's.

  • Plant verschillende soorten fruitbomen en -planten om zo een breed scala aan dieren en insecten aan te trekken.
  • Vermijd het gebruik van pesticiden en herbiciden
    Deze hebben een negatief effect op de bestuivende insecten die fruitplanten en -bomen nodig hebben om te groeien en vrucht te dragen. 
  • Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen

Twijfel je of je tuin geschikt is voor fruitbomen of wil je weten welke fruitbomen het beste zijn voor op je balkon of terras? Geef ons een seintje. Dit kan zowel telefonisch al per e-mail.  

Fruitplanten en bomen kopen in Roden

Fruitplanten en -bomen zijn een waardevolle toevoeging aan elke tuin, niet alleen vanwege hun schoonheid, maar ook vanwege hun bijdrage aan de biodiversiteit. Verander jouw tuin in een gastvrije omgeving voor verschillende soorten dieren en insecten. Waar wacht je nog op? Kom vandaag nog je fruitige vriend afhalen in ons tuincentrum in Roden. 

Openingstijden

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mooie Moederdag cadeautips

Het is bijna Moederdag: tijd om je moeder in de bloemetjes te zetten! Letterlijk of figuurlijk. Ons tuincentrum puilt uit van mooie planten (voor buiten én binnen) en sfeervolle accessoires waarmee je haar zeker opfleurt.

Lees meer...
15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Roden zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...