Bewatering

Watergeven kan op talloze manieren van ingewikkelde sproeisystemen tot een eenvoudige sproeier. Van druppelsystemen voor het gedoseerd watergeven in bloembakken, handig als u op vakantie gaat, tot een gewone gieter in diverse trendy modellen. De koppelsystemen maken het werken in de tuin een stuk gemakkelijker en ook zijn de losse onderdelen in de meeste gevallen op voorraad. Slanghaspels en slangenwagens in diverse uitvoeringen. Kortom een compleet assortiment voor in en rond de tuin.

Planten water geven in de hete zomermaanden

Het bewateren van uw tuinplanten kan een uitdaging zijn. Vooral in de zomer, wanneer de temperaturen hoog oplopen en het daglicht beperkt is, hebben veel planten moeite om voldoende water te krijgen. Zonder voldoende water verwelken tuinplanten en kunnen ze vatbaar worden voor ongedierte en ziekten. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om uw tuinplanten in de zomerhitte gehydrateerd te houden. Van sproeisystemen tot druppelirrigatiesets, er zijn tal van manieren om uw tuin tijdens de hete zomerdagen in bloei te houden. Lees verder voor meer informatie en advies over hoe u uw tuinplanten het beste kunt bewateren tijdens de zomermaanden.

Planten water geven in de zomer - Roden

Bewater vroeg in de ochtend of laat op de avond

Het belangrijkste om te onthouden over het water geven aan je tuinplanten in de zomer, is om vroeg in de ochtend of laat in de avond water te geven. Als u 's morgens water geeft, hebben uw planten de tijd om het water op te nemen voordat de temperatuur stijgt. Water geven in de namiddag of avond kan verwelking veroorzaken en het risico op ziekten verhogen. Kies een tijdstip voor water geven dat past in uw schema, maar houd rekening met de volgende punten:

  • Tijdens de warmste uren van de dag verdampt water sneller uit de grond. Als u tijdens deze uren water geeft, krijgt het wortelsysteem van uw planten geen water en droogt het alsnog uit.
  • Als u 's morgens vroeg water geeft, heeft het water de tijd om in de grond te sijpelen en de wortels van uw planten te bereiken voordat ze dorstig worden en weer water nodig hebben.
  • Als u laat op de dag of 's avonds water geeft, heeft het water de tijd om volledig in de grond door te dringen en de wortels van uw planten te bereiken voordat ze te dorstig worden en opnieuw water nodig hebben.

Gebruik druppelirrigatie

Druppelirrigatie is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat uw planten het water krijgen dat ze nodig hebben. U bespaart tegelijkertijd water en vermindert het risico op ziekten. Een druppelirrigatieset bestaat uit een hoofdapparaat (tuit) met verschillende kleine buisjes die op de tuit zijn aangesloten. Om uw planten met behulp van druppelirrigatie water te geven, zet u gewoon de watertuit aan en laat u het water door het buizensysteem in de grond of bovengronds naar uw planten stromen. Omdat het water door een netwerk van kleine buisjes stroomt, wordt het over een groter gebied verspreid, waardoor de grond grond grondiger wordt bevochtigd dan bij sproeiers het geval is. Zo krijgen uw planten het water dat ze nodig hebben, zonder te verzuipen. Bovendien zijn druppelirrigatiesets meestal uitgerust met een zelfbewaterend mechanisme. Dit betekent dat uw planten water krijgen zolang er druk in het systeem is. Een druppelirrigatiesysteem zorgt ervoor dat uw planten het water krijgen dat ze nodig hebben, zelfs als u ze vergeet water te geven.

Druppelirrigatie - Roden

Potplanten water geven

Potplanten zijn gevoeliger voor droogte en hittestress. Potplanten hebben geen mogelijkheid om diep te wortelen, waardoor het belangrijk is dat u potplanten goed vochtig houdt. Als u uw potplanten water geeft, zorg er dan voor dat u ze grondig water geeft en de grond tussen twee waterbeurten laat opdrogen. Pas op voor een laag water in de pot: potplanten hebben vaak last van wortelrot en verwelking. Als u planten in potten hebt, zorg er dan voor dat u ze op een plaats zet met voldoende ventilatie. Zorg ervoor dat u een pot kiest met een gat in de bodem zodat overtollig water kan weglopen. U kunt potplanten ook op een schaal met water zetten zodat u overtollig opvangt en de plant grond niet uitdroogt.

Creëer een schaduwrijke plek voor uw planten

Sommige planten houden van een plek in de volle zon. Echter, niet alle planten houden het vol in de brandende zon. Zorg ervoor dat u een schaduwplek creëert voor uw halfschaduwplanten. Als uw tuin een verscheidenheid aan planten bevat, creëert u een schaduwplek om zongevoelige planten te helpen. Plaats planten die niet tegen de volle zon kunnen aan de schaduwzijde van uw huis, schutting of naburige planten. Bomen, struiken en siergrassen zorgen voor enige schaduw. Vergeet niet dat het enkele jaren kan duren voordat volwassen bomen en struiken groot genoeg zijn om schaduw te geven, dus begin nu met het planten van deze schaduwplanten om er zeker van te zijn dat ze groot genoeg zijn om schaduw te geven tegen de tijd dat de zomer aanbreekt.

Schaduwplanten - Roden

Bewateringtips voor de zomer

Voorkom verwelking en houd uw tuinplanten gehydrateerd door deze eenvoudige tips op te volgen:

  • Controleer uw planten ten minste twee keer per week om er zeker van te zijn dat ze genoeg water hebben.
  • Als u een sproei-installatie gebruikt, stel de sproeier dan zo in dat hij uw tuin in de vroege ochtend besproeit. Zo kan het water in de grond trekken en de wortels van uw planten bereiken voordat het water verdampt door de zon.
  • Als u een druppelirrigatiesysteem gebruikt, zorg er dan voor dat u de buizen zo afstelt dat u direct watergeeft bij de voet van de plants en dat u de bladeren droog houdt.
  • Gebruik eventueel mulch om de grond rond uw planten vochtig te houden.

Koop alles voor bewatering bij Tuincentrum Roden

Bij Tuincentrum Roden vindt u alles wat u nodig heeft voor een efficiënte en effectieve bewatering van uw tuin. Van tuinslangen en sproeiers tot irrigatiesystemen en gieters, ons assortiment biedt een ruime keuze aan bewateringsoplossingen. Of u nu een kleine stadstuin heeft of een uitgestrekte landschapstuin, wij hebben het juiste gereedschap om uw planten en bloemen te voorzien van de benodigde hydratatie. Onze deskundige medewerkers staan klaar om u te adviseren over de beste bewateringsmethoden en producten die perfect aansluiten op uw specifieke tuinbehoeften. Zorg voor een gezonde en bloeiende tuin door uw bewateringsbenodigdheden te kopen bij Tuincentrum Roden.

Bekijk openingstijden

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuingereedschap