Bijen, vlinders en insecten in de tuin

De tuin is een verlengstuk van uw huis en de tuin is een deel van de natuur. Zo vliegen er soms onverwachts bijen, vlinders, insecten en/of vogels in de tuin. Deze kleine, vliegende, kruipende en zoemende dieren bieden vele voordelen voor de natuur en uw tuin. Bij Tuincentrum Roden schenken we veel aandacht aan bijen, vlinders en andere insecten in de tuin. Insecten zijn namelijk de basis van onze tuin. Jaag insecten niet altijd weg en denk eerst na voordat u met bestrijdingsmiddelen aan de slag gaat, wat wij zijn dol op bijen, vlinders en insecten. Lees alles over vlinderlokkende planten, nectarbevattende bloemen en slimme trucs om uw tuin aantrekkelijk te maken voor bijen, vlinders en andere insecten. 
 

3 Voordelen van de bij

Bijen zijn belangrijke diertjes voor onze wereld. Belangrijker dan we misschien denken. We zetten enkele voordelen van deze blije vrienden voor je op een rij!

1. Bestuiving:
Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Zonder bijen zou de natuurlijke bestuiving sterk verminderen, wat uiteindelijk zou leiden tot minder voedselproductie en minder biodiversiteit in onze tuinen.

2. Productie van honing en bijenwas:
Bijen produceren niet alleen honing, maar ook andere waardevolle producten zoals bijenwas en propolis. Honing is niet alleen een lekkere zoetstof, maar heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Wist je dat bijenwas ook gebruikt wordt in producten zoals cosmetica, kaarsen en zelfs medicijnen?

3. Ondersteuning van andere insecten:
Bijen zijn niet alleen belangrijk voor eigen bestuiving, maar ondersteunen ook andere insecten zoals vlinders en hommels. Door bijvriendelijke bloemen en planten in je tuin te planten, creëer je een gezonde en biodiverse omgeving voor allerlei insecten.
 

Bijenplanten en vlinderplanten bij Tuincentrum Roden

Tuincentrum Roden heeft een groot assortiment vaste planten waar bijen en vlinders dol op zijn. Hieronder ziet u het logo van de blije bijen. Dit logo vindt u terug in ons tuincentrum bij de vaste planten waar bijen dol op zijn. Dit zijn bijvoorbeeld planten met veel nectar. Of vooral planten met bloemen waar de bijen goed bij de meeldraden kunnen. Voor vlinders is er een aparte tafel met allemaal vlinderlokkende planten. Plant de zaden en bollen na de vorst in de grond of koop voorgezaaide planten en plant deze in bakken, bloempotten of in een balkonbak. 

Bijvriendelijke planten - Roden


Bijvriendelijke planten kopen in Roden

Om van uw tuin een rustplaats te maken voor bijtjes, vlinders en andere insecten, plant u allerlei bij-vriendelijke planten in de tuin. Dit zijn bloeiende bloemen die veel nectar bevatten. In ons dichtbevolkte land vinden bijen het soms lastig om geschikte plekken met voldoende nectar te vinden. Om te biodiversiteit en de insecten in de tuin een handje te helpen, bieden wij bij Tuincentrum Roden, nabij Groningen allerlei bij-vriendelijke planten aan. Door steeds meer nectarhoudende planten te planten, vliegen vlinders en bijen gemakkelijker van plek naar plek. Kom langs voor de fleurigste bloemen en de kleurrijkste kleuren. Ons personeel op de plantenafdeling vertelt u graag alles over de mooiste bijenlokkers. 
 

Bijvriendelijke beplanting

Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en het is daarom belangrijk om bij-vriendelijke planten in onze tuin te hebben. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van bij-vriendelijke planten:

 1. Rode zonnehoed - De rode zonnehoed heeft grote bloemen in verschillende kleuren en trekt veel bijen aan. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin en kan gemakkelijk worden gekweekt.
   
 2. Salie - Salie is niet alleen een smakelijke kruid, maar ook zeer aantrekkelijk voor bijen. Het heeft mooie paarse bloemen en kan gemakkelijk worden gekweekt in een pot of in de tuin.
   
 3. Vlinderstruik - Zoals de naam al doet vermoeden, trekt de vlinderstruik vlinders aan. Maar het is ook een favoriet van bijen vanwege de vele nectar die ze produceert.
   
 4. Phacelia - Phacelia is een plant die speciaal is ontworpen om bijen aan te trekken. Het heeft mooie blauwe bloemen en trekt ook andere bestuivende insecten aan.
   
 5. Zonnebloemen - Zonnebloemen zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ook zeer aantrekkelijk voor bijen. Ze produceren veel nectar en stuifmeel, waardoor ze een ideale bron van voedsel zijn voor bijen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bijvriendelijke planten die je in je tuin kunt opnemen. Bij Groencentrum Witmarsum hebben we een breed scala aan planten die bijen aantrekken en helpen om hun voortbestaan te verzekeren. Vraag gerust ons deskundig advies voor meer informatie over bijvriendelijke beplanting.


Vlinderlokkers in de tuin

Het echte zomergevoel is pas af wanneer u relaxt in de tuinstoel en er vliegt ineens een vlinder in uw tuin. Vlinders houden van geurende bloemen en fladderen het liefst rond in een zo groen mogelijke tuin. Heeft u uw tuin volledig dichtgetegeld? Dan is de kans klein dat u vliegende insecten als vlinders tegenkomt. Haal wat tuintegels eruit en plant vlinderlokkende planten in de tuin. U staat versteld van de hoeveelheid fladderende vriendjes in uw tuin. Naast een heerlijke geur, zijn deze bloemen vaak ook prachtig van kleur. Houdt u niet van te veel kleur in de tuin? U vindt in ons assortiment ook witte bloemen. Zo is er voor iedereen wat wils. Ons personeel geeft u graag advies, schroom niet hen iets te vragen. 


Populaire vlinderlokkende planten

 1. Hemelsleutel - Sedum Spectabile Deze spectaculaire vaste plant mag niet ontbreken in de vlindertuin. De hemelsleutel bloeit in de periode dat andere vaste planten langzaam vervagen en uitbloeien. Het grijsgroene blad in combinatie met de mooie, gekleurde bloem bestaat in wit, roze, rood en geel. Wij zijn er dol op. En vlinders ook!
   
 2. Vlinderstruik - Buddleja Davidii - De naam zegt het al: dit is dé plant voor het lokken van vlinders. De bloeiende vlinderstruik laat prachtige, kleurrijke bloemen zien met roze/paarse bloempluimen. De bloemen geven een speels en verwilderd effect. Naast de prachtige bloei in de zomer is deze plant ook winterhard. De plant vereist weinig verzorging, wat dit dé ideale tuinplant voor vlinders en mens maakt!Bijen, vlinders en insecten in de tuin - Tuincentrum Roden
 3. IJzerhard -  Verbena Bonariensis - Deze tuinplant is geen vaste plant, maar bloeit wel twee jaar achter elkaar. De lila bloemen trekken vlinders aan en zorgen voor een prachtig kleurenpalet in de tuin. De bloemen bloeien tussen juli en september. Geniet van kleur en vlinders in de tuin met de IJzerhard. 
   
 4. Zonnehoed - Echinacea Purpurea - De zonnehoed is één van de bekendste vlinderplanten in Nederland. Deze plant heeft prachtige bloemblaadjes met een opvallende bruine knop in het midden. De plant bloeit van juli tot september. U heeft dus de hele zomer plezier van deze plant én van vlinders in de tuin.
   
 5. Hersftaster - Aster Novi Belgii - Ook na de zomer zijn en nog tal van bloemen die kleurrijk staan in de tuin. De herfstaster bloeit hevig en bestaat in allerlei kleuren. Bijen zijn dol op de nectar van asters, dikke kans dat bijen regelmatig even langszoemen in de tuin. De herfstanemoon kent een lange bloeiperiode. Deze plant mag dus zeker niet ontbreken in dit lijstje! 

Bijen, vlinders en insecten planten in Roden

Kom voor de kleurrijkste en meest geurende planten voor bijen, insecten en vlinders naar Tuincentrum Roden. Creëer een plek waar bijen en vlinders met liefde terugkeren om nectar te halen. Zo helpt u de biodiversiteit en geniet u van mooie planten en gezelligheid van zoemende en fladderende vrienden in de tuin. Ook voor op uw balkon heeft Tuincentrum Roden veel vlinderlokkende planten. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Assortiment