Alles over de clematis

Wie houdt er nu niet van de clematis, ofwel bosrank? Bij Tuincentrum Roden hebben we het hele jaar door clematissen beschikbaar. U koopt ze in ons tuincentrum in alle soorten en kleuren. Weet u wat het leuke is aan de clematis? Deze klimplant is vrijwel toepasbaar in elke soort tuin en leent zich ook goed voor in pot! Of u nu een grote landelijke tuin hebt, een kleine stadstuin, of een smal balkon, een clematis kan altijd. Bij Tuincentrum Roden hebben we een ruim assortiment in onze showroom, maar u shopt ook gemakkelijk online in onze bestelshop.

Ga naar de bestelshop

 

 

Groenblijvende clematis

Wilt u het hele jaar door plezier hebben van uw clematis? Dan zijn groenblijvende clematissoorten echt iets voor u. Dit zijn bladhoudende soorten die vaak in het vroege voorjaar uitbundig bloeien. De bloemen bloeien in het wit, lichtroze, donkerroze, paars, blauw en lila. Ook in de winter geven deze clematissen uw tuin een mooi aanzicht omdat ze het hele jaar hun blad behouden. Zo oogt uw tuin nooit saai! Wintergroene en groenblijvende clematissen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Wij lichten onze vier favoriete clematissen toe:

 • Clematis Early Sensation: zoals de naam al zegt, bloeit deze clematis erg vroeg in het voorjaar (van maart tot mei). De bloemen zijn stervorming en wit van kleur. Het peterselie-achtige blad blijft ook in de winter groen. Deze soort groeit tot ongeveer 2 meter hoogte. Snoei de clematis na de bloei.

 • Clematis Armandii Snowdrift: als u van geur in de tuin houdt, is deze clematis iets voor u! De bloemen zijn wit en verspreiden een heerlijke geur van maart tot mei. Plant deze clematis op een plaats in de volle zon op een beschutte plaats. Deze clematis is wintergroen en groeit tot een hoogte van wel 3 meter.

 • Clematis Apple Blossom: deze clematis bloeit rijkelijk met lichtroze bloemen van maart tot eind mei. Deze clematis groeit snel en verspreidt bovendien een heerlijke geur. Het leerachtige blad blijft ook in de winter mooi groen. Deze clematissoort groeit wel tot 4 meter hoogte.

 • Clematis Avalanche: voor een uitbundige bloei met grote bloemen van 7-8 cm van maart tot april, plant u deze clematis op een plek in de volle zon of in de halfschaduw. Clematissen houden doorgaans niet van wind. Plant ze daarom tegen een muur of schutting zodat de plant beschut staat.

Clematis Apple Blossom - Roden

Naast bovenstaande soorten hebben we ook nog de volgende groenblijvende soorten beschikbaar in ons tuincentrum:

 • Clematis Armandii
 • Clematis Joe
 • Clematis Lunar Lass
 • Clematis Little White Charm
 • Clematis Hendersonii Rubra

Clematis planten

Wilt u een clematis planten, doe dat dan het liefst in de herfst of in het voorjaar, afhankelijk van de bloeiperiode van de klimplant.

 • Kies een zonnige plek in de tuin (halfschaduw werkt ook) met beschutting tegen de wind.
 • Zorg dat de voet van de plant in de schaduw staat. (Plant bijvoorbeeld een struik aan de onderkant van de plant, zodat de plant geen zon maar wel water opvangt).
 • Graaf een plantengat dat ongeveer 40cm diep en 40 cm breed is en ongeveer 30-40cm van de muur of schutting afkomt voor voldoende wateropvang.
 • Meng de uitgegraven aarde met potgrond en organische mest.
 • Plaats de clematis in het plantengat en voeg het mengsel van aarde en potgrond toe.
 • Druk zachtjes aan en geef voldoende water.

Clematis planten - Roden

Clematis bemesten

Het bemesten van de clematis is zeer eenvoudig: bemest de clematis altijd vóór de bloei, maar nooit tijdens de bloei. Bemest zomerbloeiers halverwege het voorjaar. Groenblijvende clematissoorten bloeit u het beste na de bloei. Als u tijhdens de bloei bemest, is de kans groot dat de plant gaat groeien in plaats van bloeien. Wilt u zomerbloeiende clematissen stimuleren tot een tweede bloei, bemest dan eventueel wel iets bij.

Clematis soorten

Er zijn vier soorten clematissen: 

 1. Vroegbloeiende clematis
 2. Vroege zomerbloeiende clematis
 3. Zomerbloeiende clematis
 4. Winterbloeiende clematis

Bestel clematis online

 

 

Clematis snoeien

Houd tijdens het snoeien rekening met de soort clematis die u hebt, dit is belangrijk voor de bloei en groei van de klimplant!

 • De vroegbloeiende clematissen bestaan uit soorten die bloeien van april tot in mei, dit zijn onder andere de Clematis Aplina, Clematis macropetale, Clematis atragene en Clematis montana. Deze clematissen bloeien op hout dat het vorige jaar is gevormd. Snoei dode takken en zwakke scheuten direct na de bloei terug. Verdere snoei is niet noodzakelijk. Bekijk de Clematis montana 'Mayleen' in de bestelshop.
 • Vroege zomerbloeiende clematissen bloeien van eind mei tot in juni op hout van het vorige jaar. Koop de Clematis Snow Queen in onze webshop. Snoei deze groep in februari en verwijder dode en zwakke scheuten. Vanaf mei groeien nieuwe knoppen die rijkelijk bloeien. Een mooie clematis in deze groep is de Clematis 'Nelly Moser', bekijk deze bosrank in de bestelshop.
 • Zomerbloeiende clematissen zoals de Clematis Jackmanii, Clematis viticella, Clematis 'Warszawska Nike' en Clematis texenis bloeien in juli aan scheuten van het nieuwe jaar. Snoei deze groep laat in de herfst. 
 • De winterbloeiers (Clematis Campanella) bloeien in de maanden december, januari en februari. bladverliezende soorten snoeit u tot 20cm boven de grond terug, bladhoudende soorten snoeit u alleen terug na de bloei, indien nodig.

Clematis - Roden

Koop clematissen bij Tuincentrum Roden

Wilt u een nieuwe clematis planten in uw tuin? Of wilt u een clematis laten leiden op uw balkon? Bij Tuincentrum Roden hebben we een groot assortiment clematissen. Clematissen zijn zeer geschikt voor in pot. Zorg er wel altijd voor dat u de pot vochtig houdt en u plantenvoeding geeft. Kom langs in ons tuincentrum in Roden en kies uit ons grote assortiment klimplanten. Heeft u advies nodig? Wij helpen u graag!

Bekijk onze openingstijden

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...