Klim naar nieuwe hoogten met onze klimplanten!

Klim naar nieuwe hoogten met onze klimplanten!

Wist je dat klimplanten de enige planten zijn die letterlijk omhoog kunnen klimmen? Geen enkele andere plant heeft dit talent. Dus als je op zoek bent naar een groene vriend die echt hoog van de toren kan blazen, dan zijn klimplanten de perfecte keuze! En bij tuincentrum Roden hebben we genoeg groene klimmers om jouw tuin te laten groeien en bloeien in de hoogte. Laten we even kijken naar het belang van klimplanten, welke er geschikt zijn voor jouw tuin en hoe je ze het beste kunt verzorgen. 

OPENINGSTIJDEN


Waarom zijn klimplanten zo belangrijk voor je tuin? 

Klim jezelf een weg naar een mooiere tuin! Niet alleen zien klimplanten er stijlvol uit, ze hebben ook nog eens tal van praktische voordelen. 

  • Isolerend effect: De blaadjes en/of bloemen op bijvoorbeeld een muur vormen een natuurlijke isolatie tussen de muur en de weerselementen, dus je huis is lekker warm in de winter en verfrissend koel in de zomer.  
  • Daarnaast bieden ze extra privacy, zodat je ongestoord van je tuin kunt genieten zonder pottenkijkers. 
  • Deze groene vrienden geven je tuin een spectaculaire uitstraling.


Welke klimplanten zijn geschikt voor jouw tuin? 

Klimplanten | belang | Clematis | tuincentrum Roden | TuinplantenKlimplanten | Blauwe regen | Wisteria | tuincentrum Roden | Tuinplanten

Er zijn veel verschillende soorten klimplanten om uit te kiezen, dus het is belangrijk om een keuze te maken die bij jouw tuin past. Een echte klassieker is de Clematis. Met deze plant haal je een waar kleurenfestijn in huis, want hij bloeit in allerlei tinten. Wil je liever wat meer romantiek in de tuin? Kies dan voor een klimroos, die zich met zijn stekelige takken vasthecht aan een muur of hek. En als je echt de show wilt stelen, ga dan voor de Wisteria. Deze verleidelijke blauwe regen is niet alleen prachtig om te zien, maar ruikt ook nog eens heerlijk. 

OPGELET: De Wisteria is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken want als je niet oppast, neemt deze plant je hele tuin over.

Kun je maar niet genoeg krijgen van klimrozen, of rozen in het algemeen? Bekijk dan zeker onze rozen en klimplanten pagina. 

 

Welke klimplanten zijn geschikt als je een hek wilt laten begroeien?

Klimplanten | Klimrek | hek | Clematis | tuincentrum Roden | TuinplantenKlimplanten | Klimop | Hedera | tuincentrum Roden | Tuinplanten

Nou, daar zijn er genoeg van! Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Hedera, ook wel bekend als de klimop. Deze plant groeit snel en kan tegen vrijwel elk type hekwerk groeien. Ook de Passiflora, oftewel de passiebloem, is een goede optie. Deze plant heeft mooie bloemen en kan goed tegen een hekwerk opklimmen. Passievruchten zullen er helaas niet aan groeien vanwege ons ‘te’ koud kikkerlandje, zelfs niet in zwoele zomers. Of ga voor de kamperfoelie, die een bedwelmende geur verspreidt en zorgt voor een gezellige sfeer in je tuin.

Ga een stap verder en creëer een gezellige bloemendrukte in je tuin met onze tuinplanten. Nog niet genoeg? Dat snappen wij als tuincentrum natuurlijk helemaal! Maak er ook binnen een feest van met onze kamerplanten. De final touch? Geef je groene huisgenoten de passende potterie die hun laat stralen. 


Waar kan ik klimplanten het beste planten? Ga de hoogte in, maar let op je omgeving!

Klimplanten hebben natuurlijk wel iets nodig om tegenaan te groeien, dus het is belangrijk om een geschikte plek te vinden. Heb je een muur of een schutting in de tuin? Dan is dat een goede optie. Maar ook een pergola, een hek of een boom kan dienen als klimobject. 

OPGELET: 

  • Let er wel op dat je klimplanten met hechtwortels niet tegen een kwetsbaar materiaal laat groeien, zoals hout of stucwerk, dit kan namelijk schade aan de materialen veroorzaken. Bij hout en stucwerk is het aan te raden om een klimplant te kiezen die geen hechtwortels heeft, zoals een clematis of een klimroos, en deze te leiden langs een klimsteun. Zo voorkom je schade aan je geliefde klimplanten én aan je woning.
  • Ook is het belangrijk om te kijken naar de omgeving waarin de plant groeit. Als je een klimplant tegen een muur plant die op het zuiden gericht is, dan kan deze snel uitdrogen. Het is dus beter om de plant op een koelere plek te planten, bijvoorbeeld in het oosten of het westen.


Hoe zorg ik voor mijn klimplanten?

Klimplanten zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te onderhouden.

  • Geef voldoende water , vooral in droge periodes.
  • Snoei regelmatig vooral de allesoverheersende Wisteria! 
  • Ondersteun je klimplanten met een klimrek of een pergola. 

Tip: Als fervente tuin koningin of tuin koning, weet je vast wel dat goed gereedschap het snoeien omtovert tot een waar plezier. In ons tuincentrum hebben wij hoogwaardig en competitief geprijsd tuingereedschap om deze klus te klaren. Loop gerust binnen en bekijk onze ruime selectie. 


Klimplanten kopen bij tuincentrum Roden!

Nu je alles weet over klimplanten, ben je vast benieuwd waar je deze groene vrienden kunt kopen. Gelukkig hoef je geen naald in de hooiberg te zoeken want bij tuincentrum Roden vind je een ruim assortiment aan klimplanten. Of je nu op zoek bent naar een Clematis, een Wisteria, klim op of klimroos, we got it! En natuurlijk staan onze medewerkers voor je klaar om je te adviseren over de beste klimplanten voor jouw tuin.

Klimplanten zijn een echte aanwinst voor elke tuin. Niet alleen zien ze er mooi uit en bieden ze extra privacy, maar ze hebben ook nog eens tal van andere voordelen. Door te kiezen voor de juiste klimplanten en ze op de juiste manier te verzorgen, kun je jouw tuin laten groeien en bloeien. The sky is the limit, dus waar wacht je nog op? 

KOM LANGS!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...