Kruiden uit eigen tuin of balkonbak

Kruiden uit eigen tuin of balkonbak

Een kruidentuin is niet alleen mooi om te zien, maar ook multifunctioneel. Vergeten een bosje peterselie, dille of bieslook te kopen en de gasten staan al bijna voor de deur? Geen nood, we plukken ze kersvers uit eigen tuin of balkonbak voor op de toastjes of bij het diner! Kruiden zijn makkelijk zelf te zaaien en te kweken, smakelijk, gezond, geuren overheerlijk en worden ook nog eens graag bezocht door bijen en andere insecten.

Het kweken van kruiden en groenten is populairder dan ooit. Er zijn allerlei handige producten verkrijgbaar om dat heel makkelijk te realiseren, van kant-en-klare zakjes waarin we kruiden en groenten kunnen laten groeien, vierkante-meter-bakken met bijbehorende kruiden- en groentepakketten tot decoratieve kweekkasjes voor op de vensterbank. Maar in elke tuin is altijd wel een hoekje te vinden om een ‘bouquet garni’ te planten. Ook doen ze het prima in potten. Al is een traditionele kruidentuin, omkaderd en in vakken verdeeld door buxushaagjes, ook nog altijd een lust voor het oog.

Vaste kruidenplanten: bieslook, citroenmelisse, lavendel, marjolein, munt, salie, tijm, venkel, rozemarijn

Eenjarige kruiden: basilicum, bonenkruid, dille, komkommerkruid, peterselie, selderij

Tips:

  • De meeste kruiden houden van een zonnige plek
  • Knip de vaste planten in het voorjaar een stuk terug
  • Kruiden zijn mooi om te zien, dus u kunt ze ook prima in de bloemenborder planten
  • Plant ze dicht bij de keuken, zodat u ze altijd binnen handbereik heeft, of zet ze op of bij het terras, om optimaal te kunnen genieten van de geur

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...